Collectie Koninklijke KPN

KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten in Nederland en biedt consumenten vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Voor zakelijke klanten verzorgt KPN tevens volledig beheerde telecommunicatie- en ICT-oplossingen. In Duitsland en België volgt KPN een meermerkenstrategie in de mobiele markt en neemt daar met E-Plus en BASE een derde positie in. KPN beheert met iBasis een efficiënte, op IP gebaseerde infrastructuur waarop wereldwijd wholesale-netwerkdiensten worden aangeboden aan andere operators.
Per 31 december 2011 bediende KPN meer dan 44,5 miljoen klanten, waarvan 36,6 miljoen mobiele klanten, 4 miljoen met een vaste telefoonaansluiting, 2,5 miljoen met een internetaansluiting en 1,4 miljoen televisieklanten. Met 18.687 FTEs in Nederland (31.084 FTEs voor de hele groep) behaalde KPN in 2011 een omzet van EUR 13,1 miljard en een EBITDA van EUR 5,1 miljard. KPN is in 1989 verzelfstandigd en is genoteerd aan de beurs van Amsterdam.

Collectie

De KPN Kunstcollectie richt zich op hedendaagse internationale kunst, alle media, met speciale aandacht voor jong talent en volgt de verzamelde kunstenaars in hun oeuvre.

Kunstbeleid
Naast het vanzelfsprekende kwaliteitscriterium dat steeds op de eerste plaats heeft gestaan, is het volgen van nieuwe ontwikkelingen altijd karakteristiek geweest voor het kunstbeleid bij KPN.  Het verzamelbeleid ontwikkelt zich langs twee lijnen: enerzijds het vroegtijdig scouten en aankopen van jong talent, anderzijds worden kunstenaars uit de collectie in hun ontwikkeling gevolgd,  met als doel sleutelstukken te verzamelen uit de diverse stadia.   KPN verzamelt enigszins thematisch, in zogenaamde clusters, zodat een breed beeld verkregen wordt van een groep kunstenaars.  Door het verzamelen en presenteren in dit soort clusters  wordt gepoogd de werken zo veel mogelijk in context te tonen om zo de samenhang van de collectie te benadrukken.

Geschiedenis
De KPN kunstcollectie is geworteld in de verzameling van het vroegere Staatsbedrijf PTT. Vanaf 1945 zijn adviseurs van de Dienst Esthetische Vormgeving verantwoordelijk geweest voor de kunstaankopen en het opdrachtenbeleid. In de jaren zestig en zeventig verstrekte het bedrijf talloze opdrachten in het kader van de 1%-regeling en kocht het, vanuit de wens iedere medewerker een kunstwerk op zijn kamer te geven, veel grafiek. In de tweede helft van de jaren tachtig veranderde dit beleid en verschoof het accent naar de aankoop van autonome kunstwerken. Met de splitsing van PTT en KPN in 1989 is ook de collectie in tweeën gedeeld, zodat twee evenwichtige verzamelingen zijn ontstaan. De oorspronkelijke afdeling Kunst & Vormgeving werd in 2002 na een reorganisatie gecontinueerd als KPN Kunstzaken.

Uit de collectie
Arjan van Helmond

Interior #23, 2006
acryl, gouache en inkt op papier
189x152 cm

In het kort

Naam collectie
Collectie Koninklijke KPN

Contactpersoon
Daniela Petovic

Hoofdkantoor
Den Haag

Locaties kunstcollectie
De collectie is verspreid over diverse kernlocaties in Nederland.

Aantal kunstwerken
Ca. 6500

Ontstaansjaar
1945

Disciplines
alle disciplines

Verzamelgebied
Internationale hedendaagse beeldende kunst, alle media.

Rondleidingen
Intern worden rondleidingen gegeven voor geïnteresseerde KPN-medewerkers. Rondleidingen voor externen zijn in overleg mogelijk.

Website bedrijf
www.kpn.com

Publicaties
- Daniela Petovic, Ferdinand Dorsman, Christhoph Tannert, Jurriaan Benschop, berlin_nl, Den Haag, 2007
- Els Barents, Hans Aarsman, Cornel Bierens, Fotografie uit de KPN collectie. Overzichtstentoonstelling van fotografie-aankopen, Amsterdam, 2001
- Een keuze uit de KPN collectie (Richard Billingham, Anton Corbijn, Axel Hütte, Sarah Jones, Liza May Post, Thomas Struth)
, Den Haag, 1998
- Marlies Levels, Robert-Jan Muller, Observaties (recente kunstaankopen van KPN), Den Haag, 1997
- Jan Geurt Gaarlandt, Mik Thoomes (red.), Verborgen Collectie, Amsterdam, 1995

Ondersteuning
- KPN sponsort de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en ondersteunt daarnaast jaarlijks een resident met een stipendium in het kader van het Fellowship-programma.
- In samenwerking met de Prix de Rome reikt KPN tweejaarlijks de KPN Kunstprix uit: een prijs van €15.000 plus een aankoop voor de collectie. De winnaar wordt door de medewerkers van KPN gekozen uit de tien genomineerden voor de Prix de Rome.

Bruiklenen
- Charlotte Dumas, Lukas, Katonah, New York, Gallery of Arts, Washington DC, 2012
- Daan van Golden, Heerenlux II, Wiels, Brussel, 2012
- diverse kunstenaars, ‘Public/Private’, Gemeentemuseum Den Haag, 2012
- Jimmy Robert, Z.t., Museum of Contemporary Art, Chicago, 2012
- André Volten, Z.t., langdurig bruikleen aan de Gemeente Amsterdam sinds de eerste editie van Internationale Sculptuurroute ArtZuid, 2009 tot heden.