Options & Futures - Fiona Tan: Rabo Kunstzone

14 05 2014

Still uit Ghost Dwellings III (2013)

Options & Futures - Fiona Tan: Rabo Kunstzone

info

Sinds 8 april is de derde solotentoonstelling in de Rabo Kunstzone te zien. De internationaal gerenommeerde film- en videokunstenaar Fiona Tan (1966) verbeeldt in Options & Futures een krachtig hedendaags portret van wat wellicht het beste omschreven kan worden als het einde van een tijdperk. Dat is het huidige tijdperk, waarin de financiële crisis ertoe heeft geleid dat universele socio-politieke en ideologische waarden in twijfel worden getrokken.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen. In de voorste ruimte worden drie monumentale fotografische installaties voor het eerst in Nederland en voor het eerst bij elkaar getoond. Vox Populi Norway (2004), Vox Populi Sydney (2006)  en Vox Populi London (2012) verbeelden elk een onofficieel portret van een land of een stad aan de hand van foto's, afkomstig uit privéalbums en verzameld door Fiona Tan.

In de achterste ruimte creëert Tan een ingrijpende architectonische metamorfose; het is een nieuwe wending in haar oeuvre. Nieuwe video-installaties en ruimtelijke beelden zijn in deze zorgvuldig geregisseerde en raadselachtige omgeving opgenomen. Voor haar grootse, complexe installatie reisde ze onder meer af naar Detroit (VS), Fukushima (Japan), Cork (Ierland) en Angers (Frankrijk) om sociaal verval en economische verwoesting vast te leggen. Ze presenteert ons een staalkaart van haar eigen complexe gevoelens en van de gemeenschappen die ze tegenkomt in een tijd van onrust en tumult. Het 'systeem' (de overheid en de grote instituten) wordt niet langer vertrouwd.

De Rabo Kunstzone is gratis toegankelijk, maandag tot en met vrijdag, 8.30-18.00 uur, te bereiken via de hoofdingang van Rabobank Nederland, Croeselaan 18 te Utrecht. Voor meer informatie over bezoek, toegang en rondleidingen, stuur een email naar: rabokunstzone@rn.rabobank.nl

08/04/2014 – 19/09/2014
Rabo Kunstzone Utrecht
Options & Futures – Fiona Tan
rabokunstcollectie.nl

Wie houdt nu niet van cookies